De Laatste Loodjes

Het laatste kwartaal is intussen ingezet. Een cruciale periode waarbij we een laatste keer alles geven om de jaardoelstellingen binnen te halen. Voor velen betekent dit lange dagen, deadlines en dus ook de nodige stress.

Tegelijkertijd is de herfst het land in geslopen: koudere, nattere én kortere dagen zorgen ervoor dat we sneller ziek worden en dat ons energiepeil aangetast wordt. Een opkikkerend tochtje op de fiets is echt niet meer zo aantrekkelijk wanneer het pijpenstelen regent. Deze twee fenomenen lijken zich moeilijk te laten rijmen en toch is het een uitdaging waar velen voor staan. Hieronder geef ik graag enkele tips vanuit de sportwereld die je kunnen helpen om je prestaties als bedrijfsatleet tijdens deze moeilijke periode te boosten.

1. KNOW YOUR GOALS

Definieer je doelstellingen op een duidelijke manier en maak ze visueel. Wanneer je je doelstellingen neerschrijft, doet het goed om ze één voor één te kunnen afvinken naarmate de tijd vordert. Het kennen van je doelen is echter niet voldoende, veel belangrijker is het om ook te weten HOE je je doelen zal behalen. Identificeer de tussenstappen die nodig zijn om je doelen te behalen en doe dit zo specifiek mogelijk. Leg jezelf tussentijdse deadlines op en stuur bij waar nodig. Als extra duwtje in de rug kan het ook helpen om de weg die je reeds hebt afgelegd zichtbaar te maken zodat je ziet wat je allemaal al reeds hebt verwezenlijkt.

2. PREPARE

Wie zich niet voorbereidt, bereidt zich voor om te falen. Topatleten bereiden zich uitgebreid voor om er te kunnen staan op het moment van de waarheid. Zowel functioneel, als mentaal. Dit is niet anders voor een belangrijke presentatie, sales-gesprek of een andere grote opdracht die voor je ligt. Ken je sterktes en bepaal hoe je deze kan toepassen om je project tot een goede einde te brengen. Denk hiervoor aan alle vorige taken die je tot een goed einde bracht en hoe je persoonlijke sterktes je hierbij hebben geholpen. Creëer daarnaast een omgeving die een positief resultaat in de hand werkt. Dit doe je door alle nodige informatie te verzamelen en ervoor te zorgen dat de neuzen van je teamleden in dezelfde richting staan. Wees echter ook behoedt voor mogelijke valkuilen en anticipeer hierop door op voorhand al mogelijke oplossingen te bepalen voor wanneer het mis zou gaan.

3. PERFORM

Eens je het voorbereidende werk hebt gedaan, geef je jezelf de vrijheid om er volledig voor te gaan. Te vaak zijn we onze eigen grootste vijand door onszelf angst en belemmeringen aan te praten. (“Wat als het misgaat?” of “Ben ik wel goed genoeg?”) Ontdoe je van deze belemmerende gedachten door opnieuw terug te blikken op je eigen competenties en succeservaringen uit het verleden (hoe klein ook) en creëer een mental image of een denkbeeldige voorstelling van je slagen. Geloof er rotsvast in dat je project zal lukken. Waar een wil is, is een weg.

4. RECOVER

Neem voldoende tijd voor jezelf. Onderzoek heeft aangetoond dat slechts 2 op 5 werknemers hun volledige lunchpauze benutten. De meest aangegeven reden hiervoor is, zoals je wellicht al kan raden, te veel werk. Het is echter juist door voldoende pauze te nemen dat je je productiviteit en focus op peil kan houden. Langer dan 8u per dag werken doet in se weinig goeds aan je productiviteit. Op lange termijn is dit zelfs nefast omdat het de kans op ziekte en burn-out aanzienlijk vergroot. Met voldoende herstel bedoel ik niet enkel neerploffen in de zetel. Minstens even belangrijk is het om leuke activiteiten te doen die je energie geven. Ga op zoek naar een activiteit waarin je jezelf even helemaal kan verliezen en op die manier het werk achter je kan laten. Voor vele mensen is sport een goede optie, voor anderen is dat dan weer lezen of een instrument bespelen.

5. REFLECT

Leer uit je ervaringen door zowel na afloop van goede als slechte projecten na te gaan wat er allemaal in je omging. Waar zaten je gedachten? Op wat lag je focus? Hoe voelde je je? Hoe was je energiepeil? Welk gedrag stelde je en wat was het uiteindelijk gevolg, het resultaat?

Door jezelf deze vragen te stellen leer je welke gedachten werkbaar zijn om je doelen te behalen, emoties beter te plaatsen en gepast te reageren wanneer nodig. Je ontdekt als het ware je eigen KPI’s (key performance indicators) waar je dan mee aan de slag kan voor je volgend project.

Verhalen

Goed, Beter, Best: Hoe blijf je gemotiveerd?

Goed, Beter, Best: Hoe blijf je gemotiveerd? De laatste cross van het jaar komt eraan. Door de afwezigheid van Van der Poel en van Aert hebben andere toppers zoals Iserbyt en Vanthourenhoutplots weer wat meer kans om als eerste over de finishlijn te bollen. Het veldrijden barst net als veel andere sporten van het talent,

Lees verder »

Durf te zeggen dat je de beste wil zijn

Durf te zeggen dat je de beste wil zijn “Wij willen wereldkampioen worden.” De Rode Duivels durfden het nooit met zoveel woorden zeggen, maar onze hockeymannen pakten het anders aan. De Belgische hockeykampioenen staken hun einddoel niet onder stoelen of banken. Het mag deze keer dan net niet gelukt zijn, de manier waarop de Red

Lees verder »

Wapen jezelf tegen de winterdip

    Steevast last van een winterdip? Dat hoeft zo niet te zijn. Minder lichturen en lagere temperaturen zijn geen onoverkomelijke obstakels. Met de juiste routine, aandacht voor sociale contacten en vooral realistische doelen blijf je de beste versie van jezelf. “De winter is al te lang bezig. Ik heb mijn dip weer, zoals ieder

Lees verder »
GEEN ANDERE VERHALEN MEER

Become A Victor

Wil jij werken aan je ondernemerschap of sportprestaties?
Scroll naar boven