VIKTOR VAN DER VEKEN

You need your brain for success.

Learn to use it successfully! 

Viktor Van Der Veken sportpsycholoog

Wie

Viktor Van Der Veken - Prestatiepsycholoog

Ik ben Viktor Van Der Veken, ervaren en gepassioneerd prestatiepsycholoog. Na een opleiding in arbeids- en organisatiepsychologie aan de KU Leuven specialiseerde ik me in praktijkgerichte sportpsychologie aan dezelfde universiteit. Als erkend psycholoog ben ik lid van de Vlaamse Vereniging voor Sportpsychologie.

Sport is altijd mijn passie geweest. Zo speelde ik mijn hele jeugd voetbal. Intussen liet ik het gras achter mij, maar vind je me nog geregeld terug in de zaal. Verder combineer ik mijn liefde voor surfen met surfcoaching en haal ik mijn energie uit fietsen, lopen en tennis. Ik geloof in een gezonde geest in een gezond lichaam, en probeer de professionele raad die ik atleten geef, zelf op te volgen.

Als prestatiepsycholoog maak ik er mijn persoonlijke missie van om je te helpen het beste uit jezelf te halen. Ik ben al sinds 2015 actief als prestatiepsycholoog en werk met tal van individuele topatleten, alsook coaches, sportclubs en federaties in verschillende sportdomeinen. Zo werk(te) ik o.a. met Bart Swings, het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), OHL en de Belgian Bullets. Daarnaast leer ik gedreven ondernemers om hun volle potentieel te benutten.

Een opleiding eindigt nooit, dus school ik me op frequente basis bij. Zo kan je ervan op aan dat we steeds werken met de recentste technieken en inzichten. Ik behaalde extra certificaten van onder andere ACT Therapie, Insights Discovery, Brainspotting fase 1 en Palo Alto Limbic Coaching.

Waarom

Vervul je Potentieel

Sportpsychologie ontpopte zich de laatste jaren tot belangrijke schakel binnen het topsportlandschap. Mentale sterkte en weerbaarheid gaan hand in hand met topprestaties. Niet verwonderlijk dus dat sportpsychologen steeds meer deel uitmaken van de omkadering van atleten.

Dat gebeurt vaak op vraag van de atleet zelf, die er alles aan wil doen om beter te worden. Mentale struikelblokken vinden en neutraliseren maakt daar een belangrijk onderdeel van uit, aangezien ze topprestaties in de weg staan. Ook clubs en federaties vinden alsmaar meer hun weg naar de sportpsycholoog om de mentale sterkte van hun atleten te optimaliseren.

Aan de hand van het prestatiemodel dat ik doorheen de jaren ontwikkeld heb, zorg ik er dus niet alleen voor dat je mentale struikelblokken overwint maar leer je ook hoe je door middel van mentale training de volgende stap in je ontwikkeling kan zetten. Op die manier leggen we de lat telkens hoger en hoger. Het prestatiemodel is inmiddels ook vertaald naar het bedrijfsleven waardoor ondernemers, managers én andere gedreven professionals dezelfde tools kunnen gebruiken om hun prestaties te optimaliseren. 

De impact van je mentale weerbaarheid op je fysieke prestaties mag je niet onderschatten. Een prestatiepsycholoog helpt je om jouw potentieel optimaal te benutten. Enkel wanneer je fysiek én mentaal in topvorm bent, kan je piek prestaties leveren.

Wat

Door middel van mentale training leer je jouw volledige potentieel te ontluiken. Dat doen we in eerste instantie door je zelfinzicht te vergroten en je  vaardigheden aan te leren op basis van ons prestatie model. Zo ontwikkel je de mentale sterkte die nodig is om in een veeleisende en uitdagende context piek prestaties te leveren.

Waarvoor kan je bij mij terecht?

Individuele begeleiding gebeurt op maat van de atleet. Tijdens een intakegesprek kan de atleet zijn of haar situatie uitgebreid uitleggen. Zo kunnen we samen specifiëren waar de begeleiding zich precies op moet focussen. We stellen een plan op rond verschillende mentale thema’s en werken aan de hand van oefeningen, die ook thuis engagement vragen. Daarom kunnen we indien gewenst een trainer of ouder bij de begeleiding betrekken.

We werken rond zelfvertrouwen, zelfcontrole, angst- en stresssituaties, concentratie, motivatie en omgang met blessures en revalidatie. Contacteer me vrijblijvend voor meer informatie.

Vertrouwen en effectieve communicatie zijn onontbeerlijk in een goed functionerend sportteam of bedrijfsteam. Daarom kan je bij mij terecht voor groepssessies, waar je in teamverband de nodige communicatievaardigheden leert om efficiënt samen te werken.

We werken niet alleen samen aan communicatie, maar kunnen ook dieper ingaan op de sterke en minder sterke kwaliteiten van de groep. Met dergelijke inzichten kunnen we aan de slag om een plan naar verandering en verbetering uit te werken.

Tot slot begeleid ik gesprekken over verschillende mentale thema’s die leven binnen de groep, zodat iedereen van elkaars ervaringen kan leren en we samen de mentale sterkte van het team kunnen optimaliseren.

Zeker bij jonge atleten speelt de sociale omgeving een belangrijke rol. Samen met de ouders kijk ik naar manieren om het zelfvertrouwen van de jonge atleet te stimuleren. Hoe bied je de nodige ondersteuning en veiligheid, en wat kan je doen bij een tegenslag zoals een teleurstellende prestatie, een blessure of selectiestress?

De begeleiding is niet enkel gericht op ouders, maar kan ook coaches helpen wanneer ze moeilijkheden ondervinden. Het takenpakket van een coach is immers veel ruimer dan alleen het aanleren van tactisch inzicht en technische vaardigheden. Een goede samenwerking berust op sociale en communicatieve vaardigheden die ik je graag help aanscherpen. Tot slot zijn ook de coaches en ouders niet vrij van stress, dus leren we daarmee om te gaan.

Via een vragenlijst of observaties kan ik je helpen om je competentie op verschillende mentale vaardigheden en technieken te bepalen. Na de analyse volgt een terugkoppelingsgesprek waarin we mentale sterktes en werkpunten bespreken en duiden. Op het einde van dit gesprek werken ik een actieplan op maat uit dat rekening houdt met de specifieke noden van de atleet of coach.

Groepsactiviteiten versterken de sociale en taakgerichte cohesie binnen een team. Tijdens een teambuilding help ik om belangrijke teamdoelen vastleggen en duidelijke afspraken maken over hoe het team deze doelen wil behalen. Hierbij is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen over ieders rol binnen het team, zowel formeel als informeel.

Sportclubs, teams, federaties en bedrijven kunnen bij mij een lezing of workshop aanvragen omtrent sportpsychologie of één van haar domeinen. Een lezing of workshop kan een algemeen mentaal thema behandelen, maar indien gewenst kan ik ook dieper ingaan een specifiek thema of onderwerp.

Piek Prestaties zijn niet het exclusieve domein van topatleten. Wie aan het hoofd van een team, afdeling of bedrijf staat, ervaart gelijkaardige uitdagingen op dagelijkse basis. Wil je beter leren presteren? Wil je als leidinggevende sterker in je schoenen staan? Zoek je naar methodes om beter met tegenslagen en stress om te gaan?

Het Become A Victor-programma helpt je aan de hand van 4 cruciale pijlers om je doelen te bereiken en je potentieel maximaal te benutten.

Contacteer me vrijblijvend voor meer informatie.

Wat andere zeggen

getuigenissen

Become A Victor

OVERtuigd? Schrijf je nu in!

Referenties

Scroll naar boven