Goede (?) voornemens

Het nieuwe jaar is intussen volop aan de gang en velen zijn traditiegetrouw 2020 aangevangen met één of meerdere goede voornemens. Meer bewegen is een klassieker die steevast in de top 3 zit van goede voornemens, maar tegelijkertijd zien we dat slechts 12% er ook in slaagt om dit vol te houden. Met onze andere goede voornemens blijkt het helaas niet beter gesteld te zijn. Amper 20% haalt het tot eind maart.

Hoe komt het dat we er maar niet in slagen om deze voornemens vol te houden? Is het dan zo onmogelijk om ons leven te beteren? En wat met die gelukzakken die er wel in slagen? Waarom werken hun methodes niet voor mij? Ik geef je in dit artikel alvast 2 redenen waarom het vaak niet lukt om goede voornemens vol te houden én enkele tips hoe je het dit jaar beter kan doen.

Te vage voornemens of doelstellingen is de 1ste reden waarom het moeilijk wordt om ze vol te houden. Voornemens zoals meer bewegen, betere work-life balance, of gezonder eten zijn absoluut mooie voornemens alleen niet zo werkbaar in de praktijk. Wat betekent dat nu juist precies om meer te sporten, meer tijd te hebben voor familie en vrienden en gezonder te eten? Het gebrek aan duidelijk omlijnde doelstellingen zorgt ervoor dat het ook heel moeilijk is om te bepalen of je vooruitgang boekt en je op weg bent om je doelen te behalen. Het hoeft geen uitleg dat dit niet bijzonder motiverend werkt.

Een andere belangrijke oorzaak waarom veel pogingen om voornemens vol te houden en slechte gewoontes af te leren is omdat we te weinig stil staan bij ons vertrekpunt. We willen graag beter doen en vooruit maar weten niet hoe onze huidige situatie eruit ziet. Daarom laten we ons dan ook vooral door de buitenwereld inspireren bij het bepalen van onze voornemens of doelen, zonder te weten of deze haalbaar zijn of zelfs relevant zijn voor ons. Het is bovendien onmogelijk om een realistisch plan op te stellen over hoe je je doelen kan bereiken als je niet eens weet waar de start is.

Daarom is het belangrijk om voldoende stil te staan en te reflecteren over waarom je bepaalde voornemens kiest, waarom deze voor jou belangrijk zijn en wat je sterktes en valkuilen zijn die je kunnen helpen of beletten om je voornemens vol te houden. Pas als je deze oefening hebt gemaakt, kan je een goed plan uitwerken om je doelstellingen voor het nieuwe jaar te behalen. Naast goed reflecteren, geef ik je hieronder graag nog enkele tips om je voornemens vol te houden.

1. STEL EEN CONCREET EINDDOEL OP

Eens je weet waar je staat kan je terug naar de toekomst kijken. Om goede doelen te stellen is het belangrijk dat je een duidelijk zicht op WAT je wil bereiken, HOE je dit wenst te doen en tegen WANNEER je het bereikt wil hebben. Daarboven is het ook belangrijk om duidelijk te krijgen WAAROM je dit doel wilt bereiken. Eens je dit voor mekaar hebt, zorg je best dat je doelstelling en de redenen waarom goed zichtbaar in je directe omgeving (vb.: door een post-it op de spiegel van de badkamer te plakken). Deze reminders kunnen je helpen om je doelen voor ogen te houden en door te zetten wanneer je even twijfelt.

2. DEEL JE EINDDOEL OP IN VERSCHILLENDE KLEINERE TUSSENDOELEN

Het opdelen van je einddoel in enkele tussendoelen zorgt ervoor dat de uitdaging minder omvangrijk lijkt. Daarenboven zorgt het behalen van deze tussendoelen voor een boost om verder te doen. Wil je een marathon uitlopen moet je eerst 10 kilometers kunnen lopen om vervolgens verder rustig op te bouwen. De 10%-regel is hier een goede vuistregel om te volgen. Bouw je trainingen of andere activiteiten wekelijks met 10% op.

3. VIER JE SUCCESSEN!

Hoe klein ze ook lijken te zijn toch is het belangrijk om je successen niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Door stil te staan bij de vooruitgang die je boekt, krijg je niet alleen meer motivatie het zal ook je zelfvertrouwen versterken.

4. DEEL JE DOELSTELLINGEN MET ANDEREN DIE JE KUNNEN HELPEN EN MOTIVEREN

Door je doelen te delen zorg je ervoor dat je eigen engagement groter wordt doordat de sociale controle groter wordt. Zo kan je dus peer pressure eens in je voordeel gebruiken. Verder kunnen je vrienden of familie je ook aanmoedigen wanneer je het moeilijk hebt of je tips geven om verder te geraken.

5. WEES VOORBEREID

Uiteraard is het belangrijk om goed voorbereid aan je uitdagingen te beginnen. Daarnaast kan het ook helpen om je voor te bereiden op mogelijke moeilijke momenten. Bepaal op voorhand hoe je op een tegenslag, motivatie dip of moment van zonde wenst te reageren. Wees niet te streng voor jezelf want daar bereik je vaak weinig mee, geef jezelf in enkele oplossingen om terug naar je doel te kunnen werken. Hier op voorhand over nadenken en neerschrijven vergroot de kans dat je de gewenste reactie ook effectief zal uitvoeren op het moment van de waarheid.

Verhalen

Goed, Beter, Best: Hoe blijf je gemotiveerd?

Goed, Beter, Best: Hoe blijf je gemotiveerd? De laatste cross van het jaar komt eraan. Door de afwezigheid van Van der Poel en van Aert hebben andere toppers zoals Iserbyt en Vanthourenhoutplots weer wat meer kans om als eerste over de finishlijn te bollen. Het veldrijden barst net als veel andere sporten van het talent,

Lees verder »

Durf te zeggen dat je de beste wil zijn

Durf te zeggen dat je de beste wil zijn “Wij willen wereldkampioen worden.” De Rode Duivels durfden het nooit met zoveel woorden zeggen, maar onze hockeymannen pakten het anders aan. De Belgische hockeykampioenen staken hun einddoel niet onder stoelen of banken. Het mag deze keer dan net niet gelukt zijn, de manier waarop de Red

Lees verder »

Wapen jezelf tegen de winterdip

    Steevast last van een winterdip? Dat hoeft zo niet te zijn. Minder lichturen en lagere temperaturen zijn geen onoverkomelijke obstakels. Met de juiste routine, aandacht voor sociale contacten en vooral realistische doelen blijf je de beste versie van jezelf. “De winter is al te lang bezig. Ik heb mijn dip weer, zoals ieder

Lees verder »
GEEN ANDERE VERHALEN MEER

Become A Victor

Wil jij werken aan je ondernemerschap of sportprestaties?
Scroll naar boven