“Wij willen wereldkampioen worden.” De Rode Duivels durfden het nooit met zoveel woorden zeggen, maar onze hockeymannen pakten het anders aan. De Belgische hockeykampioenen staken hun einddoel niet onder stoelen of banken. Het mag deze keer dan net niet gelukt zijn, de manier waarop de Red Lions telkens opnieuw naar het hoogste eremetaal streven, dient toch als een mooie illustratie voor iedereen die onder druk een hoog doel wenst te bereiken. In sport, zeker en vast, maar de les geldt ook voor het bedrijfsleven of zelfs persoonlijke doelstellingen.
Dream Big
Is het wel verstandig om hoge verwachtingen uit te spreken? Wat als het niet lukt?
Hoge doelen stellen en daarvoor uitkomen, dat is nooit het probleem. De vraag is vooral of een doel effectief jouw verwachting belichaamt, dan wel die van de buitenwereld. Ongetwijfeld wilden de Rode Duivels ook wereldkampioen worden, maar was de druk van buitenaf zo groot dat ze de boot wat afhielden om hier openlijk voor uit te komen. Voor de Belgische hockeyploeg was het duidelijk. Het hele team stond zélf achter de ambitie. Pas wanneer het duidelijk is waarom een doel voor jou belangrijk is, kan je hier maximaal naar streven.
Je ambitie temperen, is een voor de hand liggend wapen om eventuele tegenslag te minimaliseren. Als je nooit uitspreekt dat je wereldkampioen wil worden, lijkt het misschien minder erg wanneer dat effectief niet lukt. Door je hiervoor in te dekken ben je echter al te zeer bezig met wat anderen ervan zullen vinden waardoor je eigen focus op je doel minder is. Langs de andere kant bekijkt niemand onze Red Lions scheef omdat het deze keer net mislukt is. Niemand heeft een excuus nodig wanneer je er alles aan gedaan hebt om je doel te behalen.
Controleerbaar pad
Wil je zelf winnen? Weet je waarom je dat wil? Dan ben je op goede weg, net als de Red Lions. Om hun medailles te halen, beslisten de spelers samen welke opofferingen ze zouden maken. Ze bepaalden samen op welke wijze ze hun successen zouden boeken. Dergelijke persoonlijke acties maken het traject naar succes voor controleerbaar. Zoek in jouw ambitie naar de controleerbare parameters en ga daarmee aan de slag.
Het is verder belangrijk om een ambitieus einddoel niet als een monoliet te bekijken. Stippel vooraf een pad uit en bewandel dat stap voor stap. Word je geconfronteerd met een tegenslag, zoals een verlies in de sportwereld, of een gefaalde pitch in de zakenwereld, dan kan je die enkele misstap achteraf bijsturen.
Moment van de waarheid
Natuurlijk zijn er belangrijke wedstrijden, vergaderingen, onderhandelingen keynotes of andere momenten van waarheid op het traject. De finale tegen Duitsland was er zo één voor de Belgische hockeyploeg. In principe moet je zo’n moment proberen te zien als niets meer dan een andere stap op de weg; één van de zovele. Wie erin slaagt om de finale van een WK op dezelfde manier te benaderen als een gewone wedstrijd, staat er mentaal goed voor.
In de praktijk kan je jezelf natuurlijk nooit helemaal een robot maken. Zou Cosyns in een andere match het cruciale schot wel gemaakt hebben? Misschien, al is het duidelijk dat de Red Lions goed kunnen presteren onder druk. Die druk steekt onvermijdelijk de kop op, dus is het belangrijk om niet te panikeren maar de verhoogde spanning op de juiste manier te benaderen.
Eerst en vooral mag je de bedenking maken dat een portie nervositeit een goede zaak is. Je vindt je belangrijke meeting écht belangrijk en relevant genoeg om je zorgen te maken. Vervolgens moet je rust zoeken. De stresssymptomen herkennen is een eerste punt, zodat je hier op kan ingrijpen. Kijk daarna opnieuw naar je eigen drijfveren, weet waarom jij doet wat je doet én hoe je dit succes wenst te behalen. Haal vertrouwen uit het traject dat je al hebt afgelegd: You got this.
Gewoontes zijn beter dan apps
Wanneer die cruciale onderhandeling of vergadering voor de deur staat, wil het brein ons beschermen door alle mogelijke problemen op te sporen. Dit werkt echter contraproductief en bezorgt ons zo alleen maar meer stress waardoor het moeilijker wordt om goed te presteren. De dag zelf nog een mindfulness-toepassing downloaden, is dan geen optie. Dat voelt vreemd aan, behoort niet tot je gewoontes en hamert er verder in dat de nakende uitdaging speciaal is.
Je kan hier dus beter op anticiperen door drie weken voor een piekprestatie te aan de slag te gaan met technieken om spanning en zenuwen te reguleren. Zo zijn die op de dag zelf goed ingeoefend en kan je terugvallen op deze automatismen. Deze techniek is één op één toepasbaar voor belangrijke momenten in welke context ook (sport, professioneel, privé, …).
Eigenlijk is het traject naar iedere piekprestatie gelijkaardig. Door een route uit te stippelen, uitdagingen stap voor stap aan te gaan en juiste gewoontes en mechanismen in te bouwen, is de grote uitdaging plots niet zo groot meer. Wanneer je dan weet dat angst en stress normaal zijn, en je gewapend bent met technieken om daarmee om te gaan, rest er maar één ding: doen waar je goed in bent.
De Red Lions hebben deze keer misschien hun kleine teen gestoten, maar de gouden hockey-generatie beseft maar al te goed dat ze daarmee niet terug aan de startlijn staat. Het EK en een revanche tegen Duitsland lonken. Het nieuwe doel is er, en een groot deel van het pad is al bewandeld.
Om zo’n traject uit te werken, heb je dat duidelijke doel nodig. Als je niet voor jezelf durft toegeven dat je wereld-, Europees of Olympisch kampioen wil worden, kan je je route niet plannen. Dat geldt ook voor jouw ambities. Wil je echt iets bereiken? Durf er dan voor uit te komen.